✓ Gratis verzending

✓ Vandaag besteld = de volgende werkdag verzonden

Your cart

No products in the cart.

fenss

Is een traphekje met muurbevestiging het veiligst?

We krijgen bij fenss regelmatig de vraag wat nou veiliger is: een traphek dat in de muur gemonteerd moet worden of een traphekje ‘zonder boren’? We leggen het verschil aan je uit zodat je een goede keuze kunt maken voor het beste traphek voor jou.

Sommige ouders zoeken naar klemhekjes of hekjes die met plakstrips bevestigt worden i.p.v. traphekjes die in de muur of aan de trappost gemonteerd moeten worden. Dit is meestal om de volgende redenen:

  • Je hoeft geen gaten in de muur te boren, zo blijft je muur intact, heb je geen (boor)gereedschap nodig en is het traphekje sneller gebruiksklaar.
  • Je kunt het traphekje eenvoudiger weghalen en bijvoorbeeld meenemen op vakantie of naar opa en oma als hun kleintje daar gaat logeren.

Ook al zijn dat voordelen waar je wellicht warm voor loopt, toch zijn dit soort traphekjes aantoonbaar minder veilig dan de traphekjes met muurbevestiging, zoals de traphekken SafetyDoor en Oslo van fenss.

Muurbevestiging traphekje en andere manieren om je traphek te bevestigen

Er zijn verschillende manieren om traphekjes te bevestigen. Dit is afhankelijk van het type traphek dat je koopt. Je hebt traphekken waarbij:

  • je het frame vastschroeft aan de muur of trappost,
  • je de scharnieren en sloten vastschroeft aan de muur of trappost,
  • je alleen muurcups in de muur schroeft en daar het hekje tussen klemt,
  • je niks hoeft te boren en het hekje alleen vastklemt tussen muur en trappost,
  • je zowel plakstrips als schroeven meegeleverd krijgt. Het gevaar bij deze traphekken is echter dat je denkt dat het hekje met alleen de plakstrips al goed vast zit. Dat is echter niet zo!

Bij de laatste twee categorieën geeft de Consumentenbond een duidelijke veiligheidswaarschuwing. We leggen je hieronder uit waarom.

Wat is een onveilig traphek?

Hiervoor kijken we naar de veiligheidstest van de Consumentenbond. Elk jaar testen zij traphekjes op veiligheid in verschillende veiligheidstests, waaronder een duurtest en een botstest.

  • Onveilige traphekjes hebben vaak problemen in de duurtest. In een duurtest simuleren ze dat een kindje aan het hekje trekt of dat het hekje hard wordt dicht gegooid.
  • Ook de botstest zorgt regelmatig voor problemen. Onveilige hekjes breken als je er met een gewicht van 10 kg tegenaan botst.

De traphekken die hierbij als onveilig worden aangemerkt zijn veelal rolhekjes, klemhekjes, ouderwetse schaarhekjes of hekjes die je alleen met plakstrips aan de muur bevestigt. Deze doorstaan vooral de duurtest en de botstest niet. Ze schieten te gemakkelijk los of bieden een kind teveel mogelijkheden om er overheen, onderdoor of doorheen te komen.

Wat is het beste traphek om te kiezen?

Je kiest het best voor traphekjes met spijlen die je stevig in de muur monteert of via walcups in de muur bevestigt. Je kunt ook kiezen voor een dicht vouwhekje, die je eveneens met schroeven in de muur monteert. Ja, je moet dan inderdaad gaten boren in je mooie muur of trappost maar je hebt wel jaren onbezorgd plezier van een veilig traphek.

Sla geen schroeven over! Raadpleeg de handleiding

Als je een traphekje monteert, wees er dan alert op dat je álle meegeleverde materialen gebruikt en geen enkel schroefje overslaat. Dit geldt niet alleen bij een nieuw traphekje, maar zeker ook wanneer je een tweedehands traphekje koopt of krijgt. Let er dan goed op dat alle bevestigingsmaterialen zijn meegeleverd en raadpleeg de handleiding voor een correcte montage.

Vragen over de muurbevestiging van onze traphekjes?

Of hulp nodig bij het kiezen van een traphek dat past bij jouw interieur? Neem in dat geval contact met ons op. Bij fenss vind je altijd een veilig traphekje dat in een modern interieur past. Onze traphekken zijn niet alleen veilig, maar ook heel stijlvol!

 

Up